Stosując kodowanie kolorami w łatwy sposób identyfikujemy preparat dedykowany dla danego obszaru oraz obniżamy ryzyko przenoszenia bakterii z innych obszarów mycia.
Kodowanie kolorystyczne, przykład dla chemii obiektowej:
Stosując środki do utrzymania czystości, zarówno chemii profesjonalnej jak i gospodarczej nie można mieszać preparatów, ponieważ w wyniku reakcji chemicznych mogą powstać substancje szkodliwe dla zdrowia a nawet życia. Np. równoczesne zastosowanie chlorowego środka do dezynfekcji toalet (przykładowo środek z substancją aktywną- podchloryn sodu) z preparatem o kwaśnym odczynie, spowoduje wydzielanie się chloru lub tlenków chloru, które są trujące.
Roztwory robocze większości preparatów chemii profesjonalnej należy przygotować z użyciem wody o temperaturze pokojowej, ponieważ substancje aktywne tych preparatów działają efektywnie już w niskich temperaturach.
Nie zaleca się stosowania gorącej wody z kilku powodów:
-gorąca woda parując, zmieszana z koncentratem preparatu chemicznego, może stworzyć opary szkodliwe dla zdrowia użytkownika
-gorąca woda może spowodować obniżenie efektywności substancji aktywnych preparatu, powodując ich rozpad
-stosowanie podgrzewanej/gorącej wody zwiększa koszty utrzymania czystości.
Istotne przy przyrządzaniu roztworu roboczego z produktów chemii profesjonalnej są właściwe proporcje koncentratu chemii profesjonalnej do wody. Proporcje powinny byż zachowane zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ:
-przedozowanie preparatu jest częstym powodem złych efektów mycia – zamazana powierzcnia, nawarstwienia preparatu
-przedozowanie preparatu może uszkodzić czyszczoną powierzchnię
-przedozowanie preparatu znacznie podnosi koszty utrzymania czystości
-zbyt niskie stężenie preparatu to słabe efekty mycia, konieczność ponownego wykonania czyszczenia, tj.- ponowny nakład pracy, a w konsekwencji wyższe koszty utrzymania czystości
Jak obniżyć koszty utrzymania czystości:
By uzyskać właściwy efekt doczyszczenia mocno zabrudzonej posadzki gresowej w pierwszej kolejności używamy środka mocno zasadowego, a po neutralizacji powierzchni wodą stosujemy środek mocno kwaśny. W ten sposób, w pierwszym etapie pozbywamy się zabrudzeń organicznych a później mineralnych.
Dania gorące pakujemy w pojemniki polipropylenowe do tego przystosowane. Tak zapakowane dania możemy podgrzewać w kuchence mikrofalowej
UWAGA: pojemników styropianowych nie należy stosować do podgrzewania dań w mikrofalówce.
Opłacie recyklingowej nie podlegają:
–bardzo lekkie torby wykonane z folii o grubości poniżej 15 my, które zostaną zastosowane ze względów higienicznych lub oferowane są jako podstawowe opakowanie żywności luzem (kurczak, jabłka, warzywa). Do tej grupy opakowań należą popularne reklamówki na rolce i inne reklamówki tzw. „zrywki”
–torby foliowe o grubości powyżej 50 my
–torby wielorazowe- polipropylenowe (wszystkie modele z naszej oferty)
–torby papierowe
Podmiot, który wbrew przepisowi art. 40a ust. 1 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. poz. 2056) nie pobiera opłaty recyklingowej od nabywającego lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego, podlega karze od 500 zł do 20 tys. zł, organ wymierzający: właściwy Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej.